Strom peněz by neměl chybět v žádné domácnosti. Podle pověr přitahuje štěstí a bohatství. Aby hojně rostl, je nutné dodržovat několik pravidel

Fotografie: Pixabay

Mnoho lidí má doma tlustici neboli strom peněz. Věří se totiž, že zvyšuje množství peněz v rodině. Naučte se, jak se o tuto rostlinu správně starat.

Tlustice neboli strom peněz je rostlina, která pochází z jihovýchodní Afriky. Podmínky tam jsou opravdu hodně zvláštní, časté sucho a velmi silné deště. Díky tomu je velice odolná. A my se dnes budeme bavit o rostlině jménem zamiokulkas, která je tlustici opravdu hodně podobná. Pojďte se podívat, jak se o ni správně starat.

Jak taková rostlina roste

Zamiokulkas ve své domovině roste v písčité půdě, ze které opravdu rychle odchází voda. Na druhou stranu listy a její velký kmen hromadí vlhkost. A to, co je nad zemí, jsou opravdu neobvykle složité listy, které mají zvláštní tvar. Ve svém přirozeném prostředí může mít rostlina až dva metry, doma však doroste maximálně do jednoho metru. Listy jsou pokryty voskovým povlakem, který jim pomáhá udržet vlhkost.

Fotografie: Unsplash

Pěstování je snadné

Někdy dokonce zamiokulkas i kvete. Jeho květ je opravdu neobvyklý, vypadá spíš jako mladý kukuřičný klas pokrytý nějakým přehozem. Pěstování této rostliny je skutečně velmi snadné. Musíte jen znát podmínky, které je třeba dodržovat. Rostlina rozhodně nemá ráda hodně vláhy. Dokáže to zvládnout v suchu, ale přebytek vody ji zabije. Proto by měla být zalévána opravdu zřídka. Optimálně ji zalévejte jednou týdně.

Fotografie: Pexels

Na co je třeba myslet

Tuto rostlinu můžete umístit někam do rohu, ale tak, aby na ni alespoň trochu dosahovalo slunce. To totiž umožňuje lepší růst a vývoj listů. Rozhodně nesmíte zapomenout na výživu rostliny. Na jaře a v létě se používají hnojiva, která jsou určená pro kaktusy. Hnojiva aplikujte asi každé dva týdny.

Fotografie: Pexels

Kvůli pomalému růstu není třeba je nějak často přesazovat. Ale může se stát, že kořeny zaplní celý květináč. V tu dobu je třeba rostlinu přesadit do velké nádoby. Hlavně nesmíte kořeny zakopat nějak hluboko v zemi.

Zdroj: GardeningKnowHow