Moudrost starověké Indie pro vnitřní harmonii: Ajurvéda povzbuzuje tělo i mysl

Fotografie: Washing Machine / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Ajurvéda je komplexní druh celostní medicíny. Vznikla ve starověké Indii a získala si mnoho příznivců, kterým se díky ní podařilo zlepšit psychickou i fyzickou odolnost.

Celá ajurvéda se zaměřuje na podporu rovnováhy mezi vaším tělem a myslí. Předpokládá, že celý vesmír se skládá z pěti prvků: vzduch, voda, prostor, oheň a země. Tyto prvky pak tvoří různé druhy energie, které kolují v našem těle a společně mohou utvářet harmonii. Uvedením těchto energií do rovnováhy pak dosáhneme nejlepšího možného stavu našeho těla i mysli. Každý člověk má jinou tělesnou konstituci a podle toho by měl přijmout individuální životní styl, říká doktorka Jillian Kubala. My se však zaměříme na obecně platná doporučení, jejichž dodržování prospěje každému.

Obecné pokyny ke stravování

Trávení je dle ajurvédy proces, který má několik fází a probíhá 3–4 hodiny. Asi čtyři hodiny po jídle se tělo vrátí zpět k lehkosti, bude nezatížené trávením. Pokud v době trávení dodáme tělu další jídlo, celý proces se tím naruší a projeví se zbytečným úbytkem energie, vznikem nežádoucích toxinů a špatným vstřebáním živin. Ajurvéda tedy doporučuje jíst pouze tři jídla denně a neprokládat je žádnými svačinami. Největší jídlo dne byste měli jíst v pravé poledne.

Poslední jídlo dne by se mělo jíst nejpozději tři hodiny před spaním, aby se na noc stihl ukončit trávicí proces a tělo se mohlo věnovat jiným důležitým regeneračním procesům. Jídlo byste vždy měli jíst v klidu, bez rozptylování. Měli byste věnovat pozornost tomu, co máte na talíři. Odložte mobil, vypněte televizi a věnujte se chuti, vůni i barvě jídla. Najíst byste se měli do pocitu spokojenosti, nikoliv plnosti, nebo se dokonce přejídat.

Fotografie: Freepik

Po každém jídle nepijte 1,5 hodiny vodu, ochlazení totiž oslabuje proces trávení. Naopak si můžete hojně dopřávat bylinkové čaje. Horkost totiž trávení podporuje. Ze stejného důvodu nemíchejte teplé a studené na jednom talíři. Studené přílohy nebo saláty si nechte na večeři. Konzumujte čerstvě připravené potraviny, vyhýbejte se polotovarům a jezte podle sezóny.

Spánek a denní rutina

Ajurvéda doporučuje brzké vstávání, ještě před východem slunce. Začnete-li den krátkou procházkou a meditací, zlepšíte tak svůj fyzický i psychický stav. Ajurvéda klade důraz i na ranní hygienu dutiny ústní, kdy se doporučuje speciálním kartáčkem vyčistit i jazyk. Během noci se v ústech nahromadí škodlivé i toxické látky, pokud je odstraníme, nevrátí se nám zpět do těla, které je jejich zpracováním opětovně zbytečně zatížené. Doporučuje se také vykloktat si teplým sezamovým olejem.

Sezamový olej je vhodný i k ranní masáži obličeje a celého těla. Tuto masáž si dopřávejte alespoň jednou týdně, ideálně však každý den. Suchá a oslabená pokožka se vám odmění mladistvějším vzhledem. Tělesné cvičení nechybí ani v ajurvédě. Zvolte takové, které vyhovuje vaší postavě a kondici. Klidně cvičte jógu nebo tai-chi, v nichž najdete mnoho méně náročných cviků, které zvládne pro začátek každý.

Fotografie: Freepik

Meditace je dalším nástrojem, který vám pomůže udržet psychickou pohodu. Krátká meditace ráno a večer zlepšuje soustředění, zvyšuje energii a pomáhá ke kvalitnímu spánku. Sedněte si tedy na deset minut do klidného prostředí a opusťte všechny zbytečné myšlenky, jež vám neslouží. Prostě jen tak buďte a nechte tělo, ať se nastaví na klidné prožívání.

Zdroj: Pukuotokas, Healthline