Vypadávání vlasů u žen: Nejčastějším příčinám se drahé polovičky bez problémů zvládnou vyvarovat

Fotografie: Depositphotos

Vypadávání vlasů trápí nejen muže, ale i mnoho žen. Až třetina z nich řeší tento problém. V některých případech se jedná o nárazovou záležitost, jindy však může být ztráta vlasů nevratná.

Vlasové folikuly jsou velmi citlivé na procesy, které v těle probíhají. Často je vypadávání vlasů první známkou toho, že se v našem těle děje něco, co je potřeba vyřešit. Najdeme-li příčinu padání vlasů a nasadíme vhodnou léčbu, většinou lze tento proces zvrátit a růst vlasů se opět obnoví. Jaké jsou tedy nejčastější příčiny padání vlasů a co s tím můžeme dělat? Více prozradila lékařka Kristeen Moore.

Hormonální změny i stres

Vlasy nám padají každý den a je to tak v pořádku, protože dorůstají nové. Pokud nám však denně vypadne více než sto vlasů, už můžeme mluvit o problému a je potřeba zjistit jeho příčinu. Pokud zrovna procházíte obdobím hormonálních změn, jako je těhotenství, porod nebo menopauza, je příčina celkem zřejmá. Ve většině případů se však padání vlasů zastaví, jakmile se hormonální systém stabilizuje. Pokud potíže přetrvávají, je možné, že je na vině porucha funkce štítné žlázy, kterou je třeba řešit s lékařem.

Další krátkodobou příčinou padání vlasů je silná stresová zátěž. Může jít o delší období stresu nebo naopak o intenzivní emociální nebo fyzický šok, ale i některá onemocnění. Padání vlasů po takové události může nastat se zpožděním i několika měsíců. Proto je dobré zavzpomínat, jakým obdobím jste nedávno procházeli. Toto padání vlasů je také dočasné. Snažte se vyvarovat nadměrnému stresu a růst vlasů se opět obnoví.

Rychlé hubnutí a poškozující péče

Častým důvodem padání vlasů je nedostatečná výživa. Zdravé vlasy potřebují celé spektrum vitamínů. Pokud vaše strava není bohatá na vitamíny a minerály, na vlasech se to odrazí. Obzvláště při rychlém úbytku váhy budou vlasy intenzivně padat. Snažte se tedy přiblížit stravě středomořského typu, přidejte bílkoviny a pokud jste starší, doplňujte vitamíny a minerály pomocí doplňků stravy.

žena ve stresu
Fotografie: Freepik

Poškozující péče o vlasy je další příčinou, kdy vlasy mohou trpět, vypadávat a nebudou stíhat dorůstat. Nešetrné barvy na vlasy, trvalá, časté žehlení, ale i účesy, kterými se vlasy těsně svazují, budou mít za následek úbytek vlasů. Obraťte se tedy k přírodním prostředkům na vlasy, dopřávejte jim regenerující přírodní masky a omezte poškozující úpravy vlasů na minimum.

Vedlejší účinek některých léků, stárnutí a dědičnost

K úbytku vlasů může docházet i při užívání některých léků na srdce, vysoký krevní tlak, artritidu, dnu i některých antidepresiv. Pokud podstupujete chemoterapii nebo radiační terapii, vlasy vlivem léčby většinou kompletně vypadají. Není-li však během léčby poničený vlasový folikul, růst vlasů se opět obnoví. Některé typy léčby ovšem mohou vést ke zjizvení a nevratnému poškození tkáně. Na takto postižených místech už se růst vlasů bohužel neobnoví.

V neposlední řadě má na vypadávání vlasů vliv stárnutí a dědičnost. V těchto případech je boj o záchranu kštice těžší a někdy nám nezbyde nic jiného než se s tímto stavem smířit. Přesto stojí za to navštívit specialistu, který vám poradí, co dělat, aby se zpomalil nebo zastavil postup vypadávání vlasů. I tady se dá vhodnými léky, změnami v životním stylu a správnou péči o vlasy zachránit mnohé. Léčbu byste však měli zahájit co nejdříve.

Zdroj: Healthline, Healthline