Neobvyklé využití brambor. Hodí se například do nových kožených bot

Fotografie: Pixabay

Jedná se o jednu z nejčastěji pěstovaných plodin a v kuchyni hojně se vyskytující potravinu. Brambory ale mají i speciální využití.

Častým problémem, se kterým zápasíme u nově zakoupených bot, je tlak na palce. A to je velmi nepříjemné, protože po čase nám to může nejen znepříjemnit procházku a zkazit radost z nově zakoupené obuvi, ale také způsobit velmi nepříjemné otlačeniny. Výborným pomocníkem, který nám tento problém jednoduše vyřeší, jsou brambory. Dokážou totiž výrobky z pravé kůže nenásilným a přírodním způsobem roztáhnout. 

Vše má svá pravidla, musíme dodržovat postup 

Jejich účinnost ale není neomezená, brambory nám mohou pomoci pouze v případě, že problémem našich bot je úzká špička. Na tento trik budeme potřebovat čisté ponožky a dvě brambory, které jsou stejné a vhodné velikosti. Budeme muset chvíli hledat, než najdeme ty pravé, které zaplní celý prosto špičky boty. Jakmile takové brambory máme, umístíme je do ponožek, aby nedošlo k nevratnému poškození povrchu boty.

Fotografie: Pixabay

Ponožky i s bramborami strčíme do bot. Je zapotřebí, aby vyplňovaly celý prostor a nebyly tam pouze vhozené. Jakmile máme jistotu, že brambora v botě pevně drží, necháme ji s naší obuví v klidu přes noc pracovat. Ráno budou naše boty připravené na výlet a již více nás nebudou nikde tlačit. Kůže, ze které jsou boty vyrobeny, se totiž při kontaktu s bramborovou šťávou začne roztahovat. A to je přesně akce, kterou potřebujeme, aby vznikl větší prostor pro naše nohy. 

Jednoduchá metoda s použitím ponožek 

Ráno, když brambory z bot vyndáme, je vhodné vnitřní část boty jemně otřít vlhkým hadříkem. Pokud postup nezabral a boty jsou nám i nadále malé, je dobré postup opakovat a sáhnout po bramborách, které jsou větší. Pomoci nám může ale i metoda další, ke které brambory nejsou potřeba. Na její provedení si připravíme čisté ponožky, teplou vodu a jednorázové celofánové sáčky. Ponožky nejprve namočíme do teplé vody a poté si je navlečeme na nohy. 

Fotografie: Pexels

Na nohy s ponožkami si jednoduše obujeme boty, jejichž velikost nám nevyhovuje. V obutých botách se následně procházíme po domě, a to minimálně po dobu 20 minut. Účinnou metodou je také otření vnitřní části bot alkoholem, ideálním pomocníkem v tomto případě je vodka. Jednoduše si jí potřeme nohy, obujeme boty a ty nosíme do té doby, dokud nejsou zcela suché. Všechny výše uvedené metody pomáhají k tomu, aby nám boty dokonale seděly. 

Fotografie: Freepik

Starou ověřenou metodou je také použití navlhčených novin. Ty ponoříme do vody a díky tomu budou snadno tvarovatelné. Jednoduše je dáme do boty a vyplníme jimi prostor celé špičky boty. Boty takto ponecháme do rána, postupně totiž z novin absorbují potřebnou vlhkost, a díky tomu získají požadovaný tvar, který naší noze bude více vyhovovat. Na boty z přírodních materiálů můžeme použít pouze obyčejnou horkou vodu. I ta nám pomůže s jejich roztažením.

Zdroj: Goodhousekeeping