Vyhrajte boj s neustálým hladem a chutěmi na jídlo. Vypořádat se s tímto problémem lze poměrně snadno

Fotografie: Depositphotos

Přestaňte s častými návštěvami ledničky. Zkuste se zaměřit na to, co děláte špatně, abyste se nemuseli dojídat. Díky tomu u vás přestanou opakované chutě na sladké.

U většiny lidí se nadměrná chuť k jídlu projevuje jen z toho důvodu, že nejí správně a vyváženě. Neumí si sestavit jídelníček tak, aby se později nemuseli dojídat. Za tímto problémem však mohou stát i zdravotní problémy, které si člověk nejdříve neuvědomuje. Až po čase se začnou přidávat i další příznaky a tato situace se začne řešit, říká lékařka Natalie Butler.

Nedostatek spánku

Je normální, že má člověk hlad, když dlouho nejí. Jestliže tento stav nastává příliš často, může to být proto, že jste se moc nevyspali. Pokud nebudete spát denně alespoň 8 hodin, projeví se to na vaší chuti k jídlu, která bude větší než obvykle. Jestliže z nějakého důvodu nemůžete spát déle, pokuste se chutě zahnat ovocem nebo zeleninou. Vybírejte si takové potraviny, z nichž se nepřibírá.

Fotografie: Freepik

Žijete v neustálém stresu

Někteří lidé rádi zajídají úzkost. V momentě, kdy jsou ve stresu, často sáhnou po nějakém sladkém nebo tučném jídle. Pokud se přistihnete, že v některých chvílích jíte až moc, zkuste se zamyslet nad tím, kvůli čemu prožíváte úzkost. Z nezdravých jídel se rychle přibírá a život ve stresu s přibývajícími kily není příliš kvalitní. Problémy se stresem lze řešit i s odborníkem.

Nedostatek vlákniny ve stravě

Mnoho lidí netuší, jak moc je vláknina ve stravě důležitá. Díky vysokému obsahu vlákniny předcházíte některým nemocem a zároveň se udržujete sytí. Strava s nízkým obsahem vlákniny vám může způsobit problémy se zažíváním a také častý pocit hladu. Kombinujte ve stravě rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.

Fotografie: Unsplash

Nesoustředíte se na jídlo

V dnešní době si lidé jídlo objednají nebo připraví a poté si s ním sednou k televizi nebo jinému zařízení, v němž sledují něco zajímavého. Při jídle se tedy plně nesoustředí na žvýkání. Pokud budete žvýkat rychle, vaše tělo si ani nevšimne toho, že jste již sytí. Jestliže budete při konzumaci potravin dělat i něco jiného, tělo si všimne signálů plnosti až trochu později. Zároveň si tím zvyšujete chuť k jídlu.

Zdravotní potíže nebo léky

Některé léky mohou způsobovat nadměrnou chuť k jídlu. V mnoha případech se jedná o antidepresiva nebo antikoncepci. Pokud máte zvýšenou funkci štítné žlázy, trpíte cukrovou a častými hypoglykemiemi nebo očekáváte menstruaci, můžete mít větší chuť na jídlo. Dopřejte si v takové chvíli něco dobrého, ale jen malý kousek a pouze jednou.

Fotografie: Pixabay

Zjistěte, s čím máte problém

Za vaším častým hladem bude pravděpodobně stát jeden z problémů. Nejdříve začněte u sebe a zkuste si všimnout, zda děláte vše správně. Dalším možným řešením je návštěva lékaře, který vám může udělat rozbor krve a jiná vyšetření. Díky nim zjistí, co by mohlo stát za vaším problémem. Dostatek spánku, zdravá strava s vlákninou a soustředění pouze na jídlo by vám do začátku mohlo pomoci.

Zdroj: MedicalNewsToday