Do předsíně patří běhoun. Jaký ale zvolit?

Fotografie: Shutterstock

Zvelebování předsíně sice nepatří mezi nejoblíbenější fáze zařizování bydlení, ale o to větší význam má.

Vždyť jde o místnost, která slouží jako vstupní prostor a zasazuje se o první dojem, jakým domácnost působí na příchozí návštěvníky. Velký kus práce zde odvádí podlaha – a v kontextu s ní pak nesmíte přehlédnout běhoun.  

Ještě než se pustíte do hledání ideálního kandidáta na pozici koberce, který bude vítat hosty v předsíni, seznamte se se základními typy. Běhouny lze rozdělit do skupin podle tvaru i vzoru.

Pokud jde o tvar, běhouny se vyrábí jako obdélníkové a kulaté. První typ je jasnou volbou do podélných chodeb, druhá varianta pak především do místností pravidelnějších tvarů.

Ještě o něco důležitějším faktorem je ovšem estetika. S pomocí běhounu můžete předsíň oživit, ale také utlumit. Držte se základních pravidel psychologie barev a zároveň si vyberte styl, který bude v harmonii se stávajícím pojetím interiéru. A nezapomeňte, že zatímco do bohatě zdobené místnosti patří střídmější barevné kreace a vzory, vody klidného prostředí naopak rozvíří zdobená podlaha.

Vinylové vs. kobercové běhouny

Stejně jako v případě běžného koberce je i při výběru běhounu zásadním kritériem materiál. V posledních letech jsou značně populární běhouny z vinylové tkaniny, které lákají na snadné čištění a extrémní odolnost. Pokud máte pocit, že podlaha ve vaší předsíni dostává zabrat, bude pro vás dané řešení ideální.

Další možnou volbou jsou běhouny kobercové. Vypadají velmi vkusně, a navíc mají antialergické vlastnosti. Proto se hodí i do domácností, kde se trvale pohybují alergici. 

Pamatujte, že v místnosti jako předsíň je rychlé a bezproblémové čištění obzvláště důležité, a proto si pořiďte koberec, který vám bude dělat radost, aniž by vás okrádal o čas strávený údržbou. Stoprocentně ho najdete v e-shopu nej-koberce.cz.