Snadný způsob čištění připáleného mléka z hrnce nebo varné desky. Používají ho i profesionální kuchaři

Fotografie: Freepik

Připálilo se vám mléko k pánvi nebo hrnci? Stát se to může skutečně snadno a rychle. Vyčistit to ale zase tak jednoduché běžně není. Pokud máte indukční nebo keramickou varnou desku, víte, že speciální čisticí prostředky se jen těžko zbavují spálených skvrn, naštěstí existuje účinný a ekonomicky přístup trik, jak bez námahy odstranit vařené mléko.

Základem je jednat rychle, abyste vše odstranili bez poškrábání. Potřebovat budete jen pár věcí, a to:

  • mokrá houba,
  • kuchyňská utěrka nebo hadřík z mikrovlákna,
  • bílý ocet.

Způsob čištění

Je to velice jednoduché. Jakmile převaříte mléko a to se dostane na varnou desku, nalijte čistý bílý ocet bez ředění na skvrny spáleného mléka všude, kam to bude potřeba. Nechte působit asi 10 až 20 minut. Poté pomocí vlhké houby absorbuje ocet a uvolněte krustu z mléčného krému. Otřete mikrovláknem a osušte utěrkou pro dokonale čistý povrch bez jakýchkoli skvrn.

Fotografie: Freepik

Výsledek uvidíte okamžitě. Stejně dobře byste na čištění mohli použít speciální škrabku na keramické nebo indukční varné desky. Tato škrabka je navržena tak, aby uvolnila spálené jídlo na varné desce, aniž by ji během čištění poškrábala.

Pokud vlastníte tento typ varné desky, jistě byste si ji měli pořídit, protože jde o jedinečnou možnost, jak nepoškodit povrch i v případě kuchyňské nehody, která se může stát úplně každému bez ohledu na to, jak dlouho už se v kuchyni pohybuje.

Proč to funguje?

Je to velice jednoduché. Ocet změkčuje spálenou mléčnou krustu a výrazně usnadňuje čištění bez škrabky, která by mohla poškrábat varnou desku, pánev nebo hrnec. Navíc u toho nestrávíte spoustu času, který byste mohli věnovat něčemu mnohem příjemnějšímu, než čištění spáleného mléka.

Bez připečeného mléka bude vaše vaření samozřejmě mnohem příjemnější, zdravější a bez zápachu. Navíc nebude spálené mléko lákat bakterie, které by se v něm jinak mohli množit.

Nechcete, aby vám mléko příště již nevyteklo a nemuseli jste se stresovat s úklidem? Použijte tento jednoduchý trik. Mléko nalijte do hrnce z nerezové oceli s těžkým dnem, jako to děláte obvykle. Zahřejte na střední teplotu.

Nepoužívejte poklici, jen dejte nad hrncem dřevěnou lžíci nebo vařečku. Dřevěná lžíce bude fungovat jako bezpečnostní ventil. I když se mléko bude vařit a pěnit, nevyteče ven z hrnce a nenadělá vám v kuchyni paseku.