Neobvyklá technika, která dramaticky zvýší vaši emoční inteligenci

Fotografie: Freepik

Chcete zvýšit svou emoční inteligenci? Vyzkoušejte tuto skvělou techniku, kterou se naučíte během pár dní. S ní se vám bude žít mnohem snadněji.

Chcete si užít život plný pohody a v klidu prožít i ty nejzvláštnější situace? Pak je odpověď jednoduchá. Zvyšte svou emoční inteligenci a naučte se zvládat každý běžný den s úsměvem. Možná vás překvapí, jak je technika tréninku jednoduchá. Stačí totiž jen změnit jednu nepatrnou věc ve svém obvyklém přemýšlení.

Nalaďte se na pozitivní energii

Jednoduchá technika zvýšení emoční inteligence spočívá ve vašem slovníku. Pokud bude vaše odpověď “ano” a ve všech ohledech pozitivní, pak i vaše celkové přemýšlení bude zalité klidem a optimismem.

Představte si, že můžete svůj aktuální pocit popsat jen dvěma způsoby — buď dobře, nebo špatně. Kdykoliv totiž pocítíte jakoukoliv emoci, váš mozek ji zařadí pouze do těchto dvou kategorií. Pokud ale dokážete svou emoční inteligenci rozdělit na více druhů pocitů, pak se dostanete do úplně nové fáze inteligence. V takovou chvíli je pro vás skupina “dobra” rozdělena například do radosti, klidu, vděčnosti, naděje, vzrušení nebo třeba uspokojení. Naopak kategorie “zla” do kategorií žárlivosti, hněvu, podrážděnosti, úzkosti nebo znechucení.

Fotografie: Freepik

Pojmenujte svou emoci

Abyste svou emoční inteligenci zvýšili, je nutné umět pojmenovat aktuální emoci. Proč je to tak důležité? Ve chvíli, kdy svůj mozek naučíte pochopit každou situaci, pak budete vy sami mnohem lépe reagovat na jakoukoliv stresovou nebo naopak optimistickou chvíli. Pokud se nad svými emocemi nezamýšlíte, budete po celý život řešit každou situaci stejně a možná také nevyzpytatelně.

Hlavní věc, která nás dokáže uklidnit i v té nejvíc stresové situaci, je porozumění. A pokud budete vy sami sobě rozumět, pak zvládnete opravdu každou krizovou chvíli s přehledem.

Jak zvýšit emoční inteligenci?

Zakomponujte do vašeho slovníku nová slova. To je nejjednodušší způsob, jak zvýšit svou emoční inteligenci. Zkuste pojmenovat všechny své emoce a naučte se každý den dvě nová slova. Podívejte se například do slovníku synonym a zjistěte, jak můžete pojmenovat nejrůznější druhy emocí i jinými způsoby. Možná vám to ukáže zase nový rozhled.

Fotografie: Freepik

Vyhledejte si na internetu také mapu emocí. Ta vám ukáže, jak můžete vyvolat nejrůznější emoce. V danou chvíli můžete jednoduše pojmenovávat své emoce a naučit se, co opravdu pro vás znamenají.

Proč se věnovat emoční inteligenci?

Podle výzkumů různých psychologů je zřejmé, že lidé se zvýšenou emocionální inteligencí chodí méně často k lékaři, používají méně léků a dokonce tráví méně času v nemocnici v případě nemoci.

Díky zvýšení slovníku emocí například zjistíte, jaký je rozdíl mezi “zlomeným srdcem” a “zklamáním”. Určitě ale objevíte mnohé další situace, se kterými jste si předtím neuměli poradit.

Zdroj: VeryWellMing