Menopauza nemusí být žádná trýzeň, je-li na ni žena připravena

Fotografie: Depositphotos

S nástupem menopauzy mohou ženy zažívat celou řadu nepříjemných příznaků. Existuje však několik doplňků stravy, které mohou pomoci zmírnit některé z nich.

Menopauza je přirozeným procesem, který začíná ve věku kolem 45–55 let. Během této fáze se v těle snižuje hladina estrogenu, což může způsobit řadu nepříjemných příznaků, jako jsou návaly horka, noční pocení, úzkost a deprese. Zatímco hormonální terapie může pomoci s těmito symptomy, někteří lidé raději volí přírodní přístup a používají doplňky stravy, říká Holly Ernst.

Pečujte o svá střeva

Střeva jsou klíčová pro zdraví celého těla a jsou důležitá i během menopauzy. Během tohoto období může docházet k nerovnováze ve střevní mikroflóře, což může mít za následek řadu nepříjemných příznaků, jako jsou nadýmání, zácpa, průjem a podobně. Proto je důležité dbát na to, abyste měly v těle dostatek prospěšných bakterií.

Jedním z doplňků stravy, které byste mohly zvážit, jsou probiotika. Probiotika jsou živé mikroorganismy, jež pomáhají udržovat zdravou střevní mikroflóru. Mohou také pomoci snížit zánětlivé procesy v těle, což může být užitečné pro ženy, které procházejí menopauzou. Můžete je najít ve formě pilulek, prášků nebo fermentovaných potravin, jako jsou jogurty a kefíry.

Podpořte své kosti

V době menopauzy se hladina estrogenu v těle snižuje, což může vést ke ztrátě hustoty kostí a zvyšovat riziko osteoporózy. Proto je důležité dbát na to, abyste měly v těle dostatek minerálů, které jsou klíčové pro zdraví kostí.

Jedním z nejlepších doplňků stravy pro podporu zdraví kostí je vápník. Vápník můžete najít v potravinách, jako jsou mléčné výrobky, zelenina a ořechy, ale pro některé ženy může být těžké získat dostatečné množství vápníku pouze z potravy. V takovém případě může být užitečné užívat doplňky stravy s vápníkem. Kromě vápníku mohou být užitečné i další minerály, jako je hořčík a vitamín D.

Uklidněte nervový systém

Během menopauzy mohou ženy čelit řadě nepříjemných příznaků, jako jsou návaly horka, podrážděnost, úzkost a nespavost. Tyto příznaky mohou být způsobeny nerovnováhou hormonů a zvýšenou citlivostí nervového systému.

Jedním z doplňků stravy, který může pomoci uklidnit nervový systém, je bylinný doplněk zvaný valeriána. Valeriána je přírodní sedativum, jež může pomoci snížit úzkost a zlepšit kvalitu spánku. Další možností může být doplněk stravy obsahující ashwagandhu. Tento bylinný extrakt má adaptogenní účinky, což znamená, že pomáhá tělu lépe zvládat stresové situace.

žena počítá účty
Fotografie: Freepik

Zvládněte hormonální nerovnováhu

Jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují zdraví žen během menopauzy, je hormonální nerovnováha. Snížená hladina estrogenu může mít dopad na celé tělo a způsobovat řadu nepříjemných příznaků.

Pro zvládnutí hormonální nerovnováhy může být užitečné zvážit doplněk stravy obsahující fytoestrogeny. Fytoestrogeny jsou rostlinné látky, které jsou podobné estrogenu v těle. Tyto látky mohou pomoci vyrovnat se s hormonální nerovnováhou a zmírnit některé příznaky menopauzy. Fytoestrogeny můžete najít v potravinách, jako jsou sójové produkty, lněné semínka, červená řepa a další.

Protein je důležitý

Kromě fytoestrogenů může být také užitečné začlenit do svého jídelníčku dostatečné množství bílkovin. Bílkoviny jsou základními stavebními kameny našeho těla a jsou důležité pro udržení zdraví kostí, svalů, pokožky a vlasů. Během menopauzy se může snížit hladina estrogenu, což může vést ke ztrátě svalové hmoty a oslabení kostí. Konzumace dostatečného množství bílkovin vám pomůže udržet si sílu a podporovat zdraví kostí.

Doporučené množství bílkovin pro dospělé ženy je asi 0,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti. Můžete najít bílkoviny v potravinách, jako jsou maso, ryby, vejce, ořechy, semena, luštěniny a mléčné výrobky. Pokud máte potíže s konzumací dostatečného množství bílkovin v potravinách, můžete zvážit doplnění stravy proteinovými prášky.

Zdroj: Healthline, Healthline, Vogue