Žloutnutí orchidejí potká téměř každého pěstitele. Není ovšem důvod k panice

Fotografie: Freepik

Jaro je obdobím, kdy si lidé nejčastěji pořizují nové pokojové rostliny. A zaručeně jejich pohled přitáhne i nádherně barevná a elegantní orchidej. Její pěstování ovšem není vždy jednoduché. Zjistěte, jak na to.

Od začátku března se v supermarketech a květinářstvích začne objevovat obrovské množství jasných a krásných pokojových rostlin. A samozřejmě největší pozornost přitahuje barevní orchidej, která je po celém světě (a zejména v Evropě) velmi oblíbená. Bohužel ne každý ví, že je docela rozmarná při vývoji a může je hodně věcí překvapit a zaskočit. Dnes se podíváme na to, proč se orchidej barvo do žluta a jak se tomu vyhnout.

Fotografie: Freepik

Proč orchideje žloutnou?

Díky rozmanitosti palety barev může orchidej nádherně vyzdobit jakýkoli interiér. Kromě toho kvete od 2 měsíců do 6 měsíců a u některých druhů dokonce i během celého roku. Květina proto může potěšit vaše oko na velmi dlouhou dobu. Musíte jí ovšem poskytnout správnou péči. Ani takové všestranná rostlina však není imunní proti žloutnutí. Má to několik důvodů. Často začne žloutnout jednoduše kvůli svému stáří. Přirozeně jí začnou odumírat staré listy.

Tento proces obvykle začíná od spodní řady listů. Tento problém je typický pro populární odrůdy orchidejí, jako je Phalaenopsis, Cattleya, Dendrobium nebo Pafiopedilum. Rostlina může listy samostatně úplně nahradit nebo se jich zbavovat po celý rok. Existují také odrůdy, které obnovují své listy pravidelně každých 18 měsíců. Nebojte se, pokud si na květině všimnete žlutých listů. Jakmile bude zcela suchý, můžete ho odstranit, aby květina mohla snáze zahájit proces obnovy.

Jiné důvody

Bohužel někdy orchidej zežloutnu kvůli nemoci. Poznáte to, pokud je rostlina mladá a najednou jí začnou listy samy odpadávat. Jednou z nejčastějších příčin je hniloba. Ta se může objevit v závislosti na nesprávné péči o květiny. Nejčastějším důvodem je nadměrné zalévání nebo špatné osvětlení.

Kromě toho mohou rostlinu napadnout různé houby a jiné patogenní bakterie. Zde je častou příčinou špatný substrát nebo naopak příliš živin v půdě. Mimochodem, nejen zažloutlé listy, ale také zvlněné okraje, odumírání kmene nebo výskyt skvrn může naznačovat onemocnění. V takovém případě byste měli začít okamžitě jednat. Jinak může rostlina uhynout.

Fotografie: Freepik

Jak zachránit rostlinu

Je velmi důležité však si uvědomit, že s květinou něco není v pořádku. Tímto způsobem můžete zachránit svou milovanou orchidej před úmrtím. V první řadě odstraňte rostlinu ze země a umístěte ji do teplé, čisté vody. Poté prohlédněte a odstraňte všechny tmavé a shnilé části květu pomocí zahradních nůžek. Zkušení zahradníci doporučují nástroj pře použitím dezinfikovat.

Dále musíte kořen opláchnout fungicidním prostředkem. Všechny ořezané části byste měli zajistit aktivním uhlím nebo mletou skořicí. Nyní, když byla orchidej ošetřena, zasaďte ji do zcela nové nádoby s čerstvou půdou. Pečlivě sledujte květinu a zalévejte ji podle ročního období. V zimě stačí jednou za jeden a půl nebo dokonce dva týdny. V létě byste měli zalévat jednou týdně.

Zdroj: BHG