Kousání rtů patří mezi nejčastější zlozvyk. Vyzkoušejte jednoduché tipy, jak se ho zbavit

Fotografie: Depositphotos

Pokud se chcete tohoto zlozvyku zbavit, musíte se nejdříve zamyslet nad tím, jak hluboce je zakořeněný a při jakých myšlenkách a situacích ho děláte.

Některé zlozvyky na sebe poutají veškerý nahromaděný stres. I vám se minimálně jednou určitě stalo, že jste se z příliš velkého stresu kousli do rtu. Pokud se přistihnete jednou za čas, není to zase takový problém. Horší je, když si všímáte, že se kousání rtů stává opakovanou činností. V těch nejhorších případech se může stát, že rty začnou krvácet a vy budete mít bolestivé jizvy.

Předvídejte kousnutí

Vždy se na chvíli zastavte, když se cítíte nervózní. Tak zaručíte, že se vaše zuby nedotknou rtů. Tomuto zlozvyku vždy předchází nějaké signály, jako je například pocení, zrychlený tep nebo třeba horkost v obličeji. Jakmile zaznamenáte některý z těchto signálů, buďte připraveni na to, zabránit kousání rtů.

Fotografie: Pixabay

Dělejte něco jiného

Tohle je super jednoduchý trik. Musíte udělat něco, co vám zabrání v tom, kousat se do rtu. Zkuste držet tužku mezi zuby, zpívat, dýchat s otevřenými ústy nebo třeba číst nahlas. Prostě zkuste dělat něco jiného, jakmile si uvědomíte, že jste si opět začali kousat rty.

Použijte balzám na rty, který nechutná dobře

Když nanesete větší vrstvu rtěnky nebo třeba balzám na rty, který má nepříjemnou chuť, nejspíš vám to připomene, že si rozhodně nemáte kousat rty. Jakmile se vám totiž zuby zaboří to rtěnky a vy toho pak ochutnáte, zaručujeme vám, že si rozhodně nepochutnáte a dáte si velký pozor, aby se to už neopakovalo.

Fotografie: Pixabay

Zeptejte se svého lékaře

Pokud už se stalo, a vaše rty jsou rozkousané a krvavé, pak navštivte svého lékaře, aby vám předepsal nějakou mast, která je rychle zahojí. Jestli se ale koušete do rtů kvůli úzkosti nebo poruše, je na čase kontaktovat psychologa.

Zdroj: Chedonna