Jednoduchá pravidla, podle kterých je nutné se řídit při výběru zubního kartáčku

Fotografie: Freepik

Ústní hygiena je velmi důležitá, a to nejen pro zdraví ústní dutiny, ale hned pro zdraví celého těla. Se správnou péčí Vám pomůže zubní kartáček, ten je klíčový.

Periodontální onemocnění je velmi rizikovým faktorem pro zdraví cév a srdce. Pokud tedy chcete mít dokonale zdravou ústné dutinu, ale i celé tělo, nesmíte zapomínat na čištění zubů alespoň dvakrát denně tím správným zubním kartáčkem pro Vás. Zaměřit byste se měli zejména na:

  • tvrdost štětin kartáčku
  • tvar špiček štětin
  • velikost hlavy kartáčku
  • typ zubního kartáčku
Fotografie: Freepik

Tvrdost štětin kartáčku

Rozlišujeme 5 tvrdostí štětin zubního kartáčku. Každá tvrdost není vhodná pro každého. Je proto důležité, abyste věděli, jakou tvrdost máte zvolit právě vy. Koupit si můžete těchto 5 různých tvrdostí zubního kartáčku: velmi měkké štětiny, měkké, mírně tvrdé, tvrdé a velmi tvrdé. Níže se dočtete, jaký je v nich rozdíl.

Velmi měkký zubní kartáček doporučují lékaři lidem, kteří mají problémy s dásněmi. Zejména jsou to pak tyto problémy: periodontitida, zánět dásní, periodontóza. Měkké štětiny zubního kartáčku jsou nejvhodnější pro děti do 12 let a pro lidi s mírným krvácením dásní, problémy se zubní sklovinou, lidi s cukrovkou a těhotné ženy.

Mírně tvrdý kartáček se doporučuje dětem a mladistvým od 12 let věku výš a dospělým, kteří mají zdravé zuby i dásně. Tvrdý zubní kartáček je vhodný na čištění sundavacích zubních protéz a lidem, kteří se potýkají se zubním plakem. Velmi tvrdý kartáček byste měli používat pouze na doporučení Vašeho zubního lékaře. Bývá doporučován zejména kuřákům, milovníkům kávy a lidem, které trápí tvorba zubního kamene. Může totiž poškodit povrch zubních kořenů, dásní a zubní sklovinu.

Fotografie: Freepik

Tvar špiček štětin

Moderní modely kartáčků používají nylonová vlákna, která pečlivě čistí povrch zubu. Zaoblené špičky jsou dobrým řešením pro většinu lidí. Bodové štětiny pečlivě vyčistí zuby i prostor mezi nimi, proto je vhodný pro lidi, které trápí mezizubní mezery. Poslední tvar štětin je dobrý pro masírování dásní a zlepšení krevního oběhu v nich.

Velikost hlavy a typ kartáčku

Pro dospělé je správná délka trysky 2,5-3 cm, pro děti – 1,5-2 cm. Existují hlavy kartáčků větší, je ale obtížné čistit těžko přístupná místa jako jsou strany. Přínosná je pohyblivá hlava, která pomáhá odstraňovat plak a zbytky potravin i ze zadních zubů. Neexistuje významný rozdíl mezi elektrickými a ručními zubními kartáčky v jejich schopnosti odstranit plak a zabránit onemocnění dásní. Zubaři zdůrazňují, že nejlepší zubní kartáček je ten, který člověk často a správně používá. Elektrický se snadněji používá, pro ty, kteří si čistí zuby velmi energicky, je tato možnost vhodnější.

Zdroj: WebMd