Frekvence praní jednotlivých druhů oblečení a teplota, která spolehlivě zničí všechny nebezpečné bakterie

Fotografie: Freepik

Mnoho žen přemýšlí nad tím, jak využít oblečení co nejvíce. Časté praní, sušení v sušičce a žehlení některým materiálům vadí a tím více se opotřebovávají.

Víte, jak dlouho nosit džíny, tričko nebo halenku, než půjde do pračky a můžete ji nosit znovu? Každý kousek oblečení má svá vlastní pravidla, podle kterých bychom se měli řídit. Ve většině případů ale tomu tak není.

Fotografie: Freepik

Jaké teploty při praní zničí choroboplodné zárodky, které mohou v oblečení zůstat?

Jak všichni víme, spodní prádlo, zejména ponožky, punčocháče a spodní kalhoty či trenýrky se mění každý den. Vůbec se nemusíte bát je denně prát i na 60 stupňů, protože tím se ničí veškeré bakterie. Nezapomeňte, že spodní prádlo nosíte na partiích, které mohou k bakteriím a jiným virům přijít velmi rychle. Podprsenku můžete nosit 3 – 4x, a až poté ji vyperte. Záleží také na tom, jak moc se potíte.

Sportovní oblečení a plavky byste také měli prát pokaždé, když si je vezmete na sebe. Sportovní oblečení bývá vyrobeno ze speciálních materiálů, navíc se při cvičení potíte, takže zde je žádoucí, aby před každým cvičením bylo čisté.

Džíny byste měli vyprat po šesti použitích. Někteří výrobci ale tvrdí, že džíny se mohou prát jednou za půl roku, protože jinak se ztrácejí jejich vlastnosti, které jsou pro ně specifické. Pokud tedy nejsou vyložené špinavé, stačí je nechat vyvětrat.

Fotografie: Freepik

Samozřejmě prádlo perte vždy, kdy se zašpiníte nebo pokud máte jiné nároky na hygienická pravidla

Blůzy a halenky byste si na sebe měli vzít maximálně dvakrát, stejně tak i šaty nebo legíny. Pyžamo nebo noční košili měňte každé tři až čtyři dny. Jsou to jen dobře míněné rady, pokud trpíte nadměrným pocením, nebo se umažete, je nutné prádlo vyprat ihned, aby se skvrna dala dobře odstranit.

V posledních letech se vyrábí takové prostředky na praní, že již nemusíte prát na vysoké teploty, jako tomu bylo dřív. I tak se ale doporučuje například povlečení, ručníky nebo utěrky vyprat na 60 stupňů, protože to je teplota, při které se ničí bakterie a choroboplodné zárodky. Podle odborníků bychom se měli vyhnout praní prádla ve studené vodě.

Zdroj: Goodhousekeeping