První symptomy přicházející menopauzy, která potká každou ženu. Pochopte, co se děje s vaším tělem

Fotografie: Freepik

Menopauza je zcela běžnou fází života každé ženy a žádná se mu nevyhne. Existují ovšem i signály, že se dostáváte do další fáze svého života a nastane pro vás mnoho změn, na které byste se měly připravit.

Kromě věku, který toto nové životní období vymezuje, existuje i řada příznaků, které varují před blížícím se novým věkem. Pokud patříte do skupiny těch šťastnějších, nemusíte vůbec čelit žádným vážným problémům. Příznaky ovšem mohou být také intenzivní a nepříjemné. V takovém případě byste se měli preventivně poradit se svým gynekologem. Podívejme se na příznaky, které se objevují postupně a znamenají začátek menopauzy.

Fotografie: Freepik

Prementstruace se vyznačuje hlavně změnami

V období asi dvou až tří let před nástupem samotné menopauzy, si většina žen všimne určitých změn v četnosti, délce a intenzitě jejich menstruace. Tyto změny často naznačují, že se blíží menopauza. Stejně tak se mohou již objevit příznaky další fáze, kterým je především pocení a návaly horka. Většina žen v menopauze se v noci potí a má návaly horka, které mohou začínat v hrudníku a dosahovat až po krk a obličej.

Další typické příznaky

Častým signálem je také suchá nebo podrážděná vagína. Snížená hladina estrogenu v těle může způsobit ztenčení vaginálních stěn. Vagína se může zúžit, vysušit a bude pravděpodobně také mnohem náchylnější k infekcím. Přijít mohou také závratě, bolesti hlavy a bušení srdce. Jedná se o důsledky změn krevního oběhu a srdeční frekvence. Všechny tyto změny se u vás projeví a budete vědět, že se s vaším tělem něco těle a mění se.

Fotografie: Freepik

Problémy s močením jsou také velmi časté. Nedostatek estrogenu může ovlivnit močový měchýř a močovou trubici a způsobit bolest při močení, časté močení nebo inkontinenci. Změny ovšem zasáhnou také vaší mentální pohodu. Hormonální změny snižují zájem o sex, což je stav, který se zhoršuje změnami v pochvě ženy. Stejně tak se mohou objevit deprese a výkyvy nálad. Mnoho žen je menopauzou psychologicky velmi ovlivněno. Částečně to souvisí s nedostatkem estrogenu v těle.

Menopauza a věk

Menopauze klepe na dveře ženám ve věku zhruba 50 let. Ženy vstoupí do menopauzy, když od posledního období uplynulo 12 měsíců. Znamená to také konec menstruačního cyklu. Menopauzální příznaky se však mohou objevit již ve věku 40 až 50 let trvalým ukončením menstruace ve věku 48 až 51 let. Asi jedno procento žen se dostane do menopauzy již před dosažením 40 let. Nejdůležitějším faktorem, který určuje výskyt příznaků, je hlavně dědičnost.

Zdroj: WebMD