Potraviny pro lepší trávení. Zbavte se nadýmání jednou pro vždy

Fotografie: Depositphotos

Znáte to, najíte se a není vám úplně nejlépe. Přitom nevíte, v čem je problém. Vaše tělo se vám ale snaží něco sdělit. Pokud se cítíte nafouknutí a unavení, když jste se právě dobře najedli, může to znamenat nevhodnou kombinaci jídla.

Plynatost po jídle ale nemusí být pouze nepříjemnost, je zde také skryté riziko v podobě větší pravděpodobnosti vzniku zánětlivých procesů v našem organizmu. Dáme vám několik tipů, které mohou vaše trávení zlepšit.

Heřmánek je na zažívání hotový zázrak

Určitý problém často mají v tomto ohledu lidé, kteří mají pomalejší metabolismus. Velkým pomocníkem zde mohou být bylinky, jako je třeba heřmánek. Ten je často používaný na zažívací potíže. Ideální je zvolit heřmánek tehdy, pokud jste toho za den snědli poněkud hodně, máte určitý pocit těžkosti a chcete ulehčit svému trávení. Doporučuje se přidat lžička heřmánku a zeleného čaje na 500 ml vroucí vody. Pijte 2 až 3 šálky denně.

Fotografie: Freepik

Proti nadýmání je ideální fenykl

Další bylina, která stimuluje proces trávení, je fenykl. Velmi nápomocná také u těch nejmenších, kdy zejména malé děti trápí často dětská kolika. Fenykl poskytne zklidnění. Stačí přidat opět jednu lžičku semínek fenyklu na 500 ml vody.

Máta

Máta peprná je bylina, která rovněž stimuluje trávicí proces a často je také ostatně součástí bylinných čajových směsí na trávení. Také zlepšuje fungování jater a orgánů, které přímo souvisí s trávicím systémem. Rovněž pomáhá při nadýmání a zbavuje nepříjemných křečí. Mátu můžete přidávat i v čerstvé podobě jako mátové lístky do čajů, koktejlů nebo salátů.

Zázvor

Dalším kouzelníkem v našem těle se může snadno stát zázvor. Zázvor působí protizánětlivě, působí proti podráždění ve střevech, které může vzniknout při konzumaci pestřejší stravy, než na jakou jste zvyklí. Zázvor také stimuluje slinivku břišní a podporuje produkci enzymů, které slouží k lepšímu trávení. Přidat jej můžete do čajů, smoothies, salátů či do masa.

Co říci závěrem?

Pokud máte potíže s trávením, vyvarujte se nadměrné konzumace cukru nebo jiných náhražkových sladidel. Nadměrné množství cukru totiž způsobuje, že náš organismus hůře tráví pokrmy. Cukru tak vždy s mírou.

Zdroj: Healthline